SPECIALISATIES

De praktijk voor Fysiotherapie en Manuele Therapie Uttien & Vermeer is HKZ gecertificeerd sinds februari 2009. HKZ (Harmonisatie Kwaliteitsbeoordeling in de Zorgsector) is in het leven geroepen voor de gezondheidszorg en moet gezien worden als de ISO9001 certificering in het bedrijfsleven. Het is nog niet bij wet verplicht gesteld, maar de Kwaliteitswet Zorginstellingen dwingt zorginstellingen er wel toe de kwaliteit van de zorgverlening via een kwaliteitssysteem te bewaken, te beheersen en te verbeteren. Ook veel verzekeringsmaatschappijen willen nu al liever in zee gaan met HKZ gecertificeerde bedrijven in de gezondheidszorg.
Naast de reguliere fysiotherapie kunt u bij ons ook terecht voor een aantal erkende specialisaties binnen de fysiotherapie:

Een fysiotherapeut adviseert, begeleidt en behandelt bij stoornissen in houding en/of bewegen. Dat kan zijn bij blessures van spieren, pezen, banden en gewrichten. Ook gevolgen van functiestoornissen aan het zenuwstelsel, bloedvaten, longen, hart en huid worden behandeld.
Fysiotherapie is een behandeling aan het lichaam op voorschrift van een arts: de huisarts óf een specialist. Sinds 1 januari 2006 is het mogelijk om rechtstreeks naar de fysiotherapiepraktijk te gaan voor een consult. U kunt hier meer over lezen op onze site onder het kopje: ‘Directe Toegankelijkheid Fysiotherapie’.

Klachten waarmee patiënten bij de fysiotherapeut komen, zijn zeer uiteenlopend:

 • pijn
 • krachtsvermindering
 • ademhalingsproblemen
 • beperkingen in het bewegen
 • zwellingen

De behandelvormen hebben een  begeleidend karakter. Daarbij begeleidt de fysiotherapeut de patiënt in een bepaald revalidatieproces of geeft adviezen over houding, beweging, revalidatie of training.

Fysiotherapie kan bestaan uit oefentherapie / bewegingstherapie. Vroeger bekend als heilgymnastiek. Ook met oefentherapie zijn verschillende doelen te bereiken: versterken van spieren, beweeglijk maken van gewrichten en verbetering van de algemene conditie. Een onderdeel van oefentherapie is ook houdingstherapie, ademhalingsoefeningen en ontspanningsoefeningen. Ook kan de oefentherapie ondersteund worden met massagetechnieken om spieren te ontspannen of te stimuleren.

Specialisaties binnen de fysiotherapie zijn manuele therapie, sportfysiotherapie, bekkenfysiotherapie, oedeemfysiotherapie, geriatrie fysiotherapie, oncologie fysiotherapie, bekkenfysiotherapie voor kinderen en manuele therapie bij kinderen.

Een manueeltherapeut is een fysiotherapeut, die zich na zijn opleiding fysiotherapie heeft gespecialiseerd en een opleiding manuele therapie heeft gevolgd met een duur van gemiddeld vijf jaar.

Manuele therapie is een onderzoek- en behandelmethode van gewrichten van de rug, de nek, de armen en de benen. In een eerste gesprek zal de manueeltherapeut vragen naar het ontstaan van de klachten, wanneer de klachten optreden, hoelang de klachten bestaan en wat de klachten doet toe- of afnemen. Daarna volgt het lichamelijk onderzoek waarbij de houding en beweging worden beoordeeld. Vervolgens worden de gewrichten meer specifiek onderzocht.

Op grond van de verkregen onderzoeksgegevens kan een diagnose worden gesteld. Samen met de patiënt zal de manueeltherapeut beslissen of er behandeld gaat worden, óf dat de patiënt teruggaat naar de verwijzend arts met een rapportage van de manueeltherapeut. De behandeling die volgt, zal tot doel hebben de functie van de gewrichten te verbeteren.

Tijdens de behandeling maakt de manueeltherapeut gebruik van specifieke bewegingen in de gewrichten. De manueeltherapeut probeert opgeheven beweeglijkheid te herstellen of teveel aan beweging te stabiliseren door middel van training.

Soms vult de manueeltherapeut deze behandeling aan met manipulaties (in de volksmond: ‘kraken’). De gewrichten worden dan met een hoge snelheid, in een specifieke richting en over een gecontroleerd traject bewogen. Daarbij kan een knappend geluid gehoord worden. De meeste patiënten ervaren dit als een kortstondig vreemd gevoel, maar vinden het over het algemeen niet pijnlijk.

Manuele therapie is geschikt voor klachten die, behalve met pijn, ook gepaard gaan met het minder goed kunnen bewegen van één gewricht of een gewrichtsketen. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: de functie van de gewrichten verbetert, de houding verbetert en het bewegen verloopt gemakkelijker.

Enkele voorbeelden:

 • hoofd- en nekpijn met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom;
 • nek- en schouderklachten die uitstralen tot in de armen;
 • rugklachten hoog in de rug met rib en borstpijn;
 • lage rugklachten, eventueel met uitstralende pijn naar de benen;
 • bepaalde vormen van duizeligheid die opgewekt worden door het bewegen van de nek;
 • kaakklachten, eventueel in combinatie met nekklachten;

Voor meer informatie over manuele therapie kijk op: http://www.nvmt.kngf.nl/ of neem contact met ons op.

Beginnende sporters – advies en begeleiding
Veel mensen willen wel sporten of bewegen, maar weten niet goed hoe. Wellicht herken je dat. Misschien is het al lang geleden dat je voor het laatst hebt gesport, ben je in de loop van de tijd zwaarder geworden of is het vanwege een handicap of chronische ziekte nu eenmaal niet zo eenvoudig om te gaan sporten.

De NVFS sportfysiotherapeut® kan je helpen bij het kiezen van een activiteit die bij je past. Hij is deskundig op het gebied van het menselijk lichaam en dan speciaal als het gaat om sporten en bewegen. Hij kan je vertellen wát je kan doen en hóe je het kunt doen. Met andere woorden: hij geeft advies en kan je er ook bij begeleiden. Hoe gaat dat dan in zijn werk, vraag je je af? Wel, je belt een NVFS sportfysiotherapeut® bij jou in de buurt en maakt een afspraak. Tijdens die afspraak kun je de NVFS sportfysiotherapeut® vertellen wat je wilt en hij zal je van alles en nog wat vragen over je sportverleden en je gezondheid.

Sporters – advies en begeleiding
Je sport en met veel plezier! Je speelt competitie en je bent elke wedstrijd lekker fanatiek of misschien loop je voor jezelf twee keer per week hard met het plan om ooit nog eens een (halve) marathon te lopen.

Bekruipt je wel eens de vraag of je goed bezig bent? Of je wel effectief genoeg traint? Of je wel genoeg drinkt tijdens het tourfietsen elke zondagochtend? Begint het je een beetje te duizelen als je nieuwe loopschoenen moet kopen en je tegenstrijdige adviezen krijgt? Ben je zwanger en wil je graag zo lang mogelijk blijven sporten?

Ga eens langs bij een NVFS sportfysiotherapeut®. Deze professional heeft zich als fysiotherapeut gespecialiseerd in de sport. Hij kan zich helemaal in jou als sporter verplaatsen en je vanuit zijn deskundigheid optimaal adviseren over alles wat met je sport te maken heeft. Wacht niet tot je een blessure hebt, maar vraag om advies als je bij elke service ‘iets’ in je schouder voelt. Laat eens naar de stand van je enkels kijken als je vaak zwikt en vraag welke schoenen je het beste kunt dragen of welke brace je kunt gebruiken.

Leg je trainingsschema ter voorbereiding op de marathon eens voor aan de NVFS sportfysiotherapeut® en kijk of je niet te hard (of te langzaam!) van stapel loopt. De NVFS sportfysiotherapeut® heeft een groot netwerk binnen de sport en sportbegeleiding. Hier pluk jij de vruchten van, want hij kan je weer doorverwijzen naar andere deskundigen, bijvoorbeeld een loopschoenenzaak, een diëtist, een masseur.

Geblesseerde sporters – behandeling en begeleiding
Je bent geblesseerd. Dat is balen! Natuurlijk wil je zo snel mogelijk weer in het veld staan of op de fiets zitten. Een sportgerichte behandeling en begeleiding bij de NVFS sportfysiotherapeut ® zorgen daarvoor.

Sport minded als hij is, weet de NVFS sportfysiotherapeut® hoe je je voelt en hij zal er alles aan doen om je zo snel mogelijk weer op niveau te krijgen. Natuurlijk analyseert hij eerst nauwkeurig wat er is gebeurd en behandelt hij je blessure na verwijzing door de arts. Maar hij adviseert je ook hoe je tijdens deze vervelende periode zo fit mogelijk kunt blijven. Je loopt dan zo min mogelijk achterstand op.

Is je blessure complex of vraagt de situatie specifieke aandacht, dan is het goed om te weten dat de NVFS sportfysiotherapeut® deel uitmaakt van een sportmedisch netwerk. Wanneer het nodig is, zorgt hij ervoor dat je bij een sportarts, manueel therapeut of een andere deskundige terecht kunt.

Kwaliteit erkend
Een sportfysiotherapeut is geen alleskunner of een wondertherapeut. Hij weet waar zijn deskundigheid ophoudt en zal u dan ook tijdig en gericht doorverwijzen. Hij werkt daarom nooit alleen, maar altijd vanuit een intercollegiaal netwerk van huisartsen, sportartsen, chirurgen en orthopeden, Sport Medische Instellingen, Olympische Steunpunten, sportmasseurs, trainers en sportdietisten. Bovendien staat een erkende sportfysiotherapeut geregistreerd zodat hij u garantie geeft op een uitstekende kwaliteit van uw behandeling en begeleiding. Die garantie kan hij u bieden door de continue kwaliteitsverbetering waaraan hij werkt in de vorm van verplichte scholing en de jaarlijkse toetsing en herregistratie van zijn kwaliteiten als sportfysiotherapeut. Een erkende sportfysiotherapeut staat ingeschreven in het kwaliteitsregister van de Nederlandse Vereniging van Fysiotherapie in de Sportgezondheidszorg, de NVFS. Deze vereniging is aangesloten bij het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie, de KNGF en is erkend door het Ministerie van VWS als officiële koepelorganisatie in de sportgezondheidszorg.

De NFVS is buitengewoon lid van het NOC*NSF en werkt met hen en Consument en Veiligheid samen in het meerjarenprogramma SPORTBLESSURE VRIJ. De NVFS is handvestondertekenaar van het landelijk actieprogramma Nederland in beweging! Van NOC*NSF in samenwerking met de Nederlandse Hartstichting, de Nederlandse Kankerbestrijding/KWF, de stichting Jeugd in Beweging en vele anderen.

Voor meer informatie over Sporttherapie kijk op: http://www.nvmt.kngf.nl/ of neem contact met ons op.

Minder spanning, meer vrijheid
Leden van de NVFB zijn fysiotherapeuten die dankzij een aanvullende opleiding zijn gespecialiseerd in het behandelen van klachten in het gehele gebied van buik, bekken en lage rug.

De spieren van lage rug, buik en bekken spelen een rol bij houding en bewegen. Daarnaast hebben deze spieren een belangrijke taak bij plassen, vrijen en ontlasten. Klachten in het gebied van bekken, buik en bekkenbodem komen voor bij vrouwen, mannen, kinderen en ouderen.

Wat is bekkenfysiotherapie?
Bekkenfysiotherapie is fysiotherapie bij bekkenklachten zoals:

 • ongewild verlies van urine en/of ontlasting, incontinentie;
 • niet te onderdrukken aandrang om te plassen en/of te ontlasten;
 • moeizaam kwijt kunnen van ontlasting; obstipatie;
 • de gevolgen van verzakkingen van blaas, baarmoeder of darmen;
 • pijn in de onderbuik, rond de anus of de geslachtsdelen;
 • pijn bij gemeenschap, als de klachten samenhangen met de bekkenbodem;
 • fysiotherapeutische begeleiding bij operaties in de onderbuik;
 • bekkenpijn in de periode rond en na de zwangerschap en bevalling (vroeger werden deze klachten ook wel bekkeninstabiliteit genoemd);
 • fysiotherapeutische begeleiding tijdens zwangerschap en na de bevalling.

Voor meer informatie over Bekkenfysiotherapie kijk op: http://www.nvmt.kngf.nl/ of neem contact met ons op.

Informatie voor mensen met lymfoedeem

Wat is lymfoedeem?
Lymfoedeem betekent letterlijk vochtophoping. Bij lymfoedeem is de afvoer van weefselvocht te gering vanwege een stoornis in het lymfstelsel.
Het lymfstelsel is een reinigings- en afweersysteem, bestaande uit een netwerk van lymfvaten en lymfknopen. De lymfvaten nemen weefselvocht op waarin eiwitten, afvalstoffen en schadelijke deeltjes zijn opgelost. De lymfknopen, die vooral in de liezen, oksels en hals zitten, werken als filters. Schadelijke deeltjes en afvalstoffen worden in de lymfknopen vernietigd. Lymfoedeem geeft hinder en kan leiden tot ontstekingen (wondroos), gewrichtsklachten en huidklachten.

Wat zijn de oorzaken van lymfoedeem?
De stoornis in het lymfsysteem kan zijn aangeboren. Meestal treedt lymfoedeem echter op na een ernstige beschadiging van de lymfvaten of lymfklieren. Veelal is deze beschadiging een gevolg van een borst- of prostaatoperatie of van bestraling.

Hoe herkent u lymfoedeem?
Bij lymfoedeem is sprake van een zwelling. Ook een zwaar of vermoeid gevoel in arm of been, of een gevoel van spanning rondom pols, vingers, enkels, elleboog of knieën kan het gevolg zijn van lymfoedeem. Vaak heeft een patiënt pijn.

Wat kan de oedeemfysiotherapeut voor u betekenen?
Met manuele lymfdrainage, oedeem- en fibrosegrepen, ambulante compressietherapie of lymftaping zorgt de huidtherapeut ervoor dat het vocht wordt afgevoerd. Door de vochtafvoer vermindert de pijn en geneest een wond sneller.

Na stimulering van de vochtafvoer volgt het zwachtelen van de behandelde ledematen en eventueel het aanmeten van een therapeutische elastische kous. De kous zorgt voor behoud van het verkregen resultaat.

Een behandeling duurt gemiddeld 45 minuten. Een intensieve start (met drie tot vijf maal per week behandeling) geeft de beste resultaten. De behandelduur verschilt per persoon. Om de vooruitgang te kunnen bepalen, wordt de omvang van het oedeem regelmatig gemeten.

Bij manuele lymfdrainage activeert de huidtherapeut, met een zacht pompende beweging, het fijne netwerk van de lymfevaten direct onder de huid. De lymfdrainage stimuleert de vochtopname door de lymfvaten en verhoogt de afvoer van weefselvocht.

Oedeem- en fibrosegrepen zijn speciale handgrepen. Met oedeemgrepen leidt de therapeut vocht door het weefsel naar een plaats waar het vocht gemakkelijker wordt opgenomen. Met fibrosegrepen maakt de oedeemfysiotherapeut verhard weefsel (fibrose) soepeler. Ambulante compressietherapie is een combinatie van het zwachtelen van ledematen door de therapeut en bewegen door de patiënt.

Lymftaping is een techniek met plaktape die wordt gebruikt om gebieden te draineren waar de oedeemfysiotherapeut geen ambulante compressie kan toepassen.

Wat kunt u zelf doen?
Sport en beweging stimuleren de lymfvaten. Wandelen, zwemmen en gymnastiek (onder deskundige begeleiding) zijn zeer geschikt. Sporten die leiden tot overbelasting of sporten met veel plotselinge bewegingen zijn af te raden. Ook moet u zware en langdurige lichamelijke inspanning vermijden.
De oedeemfysiotherapeut legt u specifieke bewegings- en ademhalingsoefeningen uit die de afvoer van lymfvocht via de lymfvaten bevorderen.

Extreme kou en extreme warmte (zonnebrand) hebben een slechte invloed op lymfoedeem. Datzelfde geldt voor insectenbeten en knellende kleding.
De oedeemfysiotherapeuten in onze praktijk, Carina Bokkers en Anoek van Dasselaar, geven graag nader advies.

Voor meer informatie over Oedeemfysiotherapie kijk op: http://www.nvmt.kngf.nl/ of neem contact met ons op.

Zie uw kind groeien

De reden voor kinderfysiotherapie:
De groep kinderen die naar de kinderfysiotherapeut verwezen worden kan in twee hoofdgroepen worden onderscheiden:
– kinderen van 0 – 4 jaar
– kinderen in de schoolleeftijd ( 4-16 jaar)

In beide groepen wordt onderscheid gemaakt tussen acute problemen en chronisch zieke kinderen.
De behandeling richt zich op het bewegend functioneren, op behandelen naar actualiteit van het ziekteproces en op betekenisvol functioneren met als doel de gevolgen van motorische problemen op de motorische en de algehele ontwikkeling te beïnvloeden. We spreken van een behandelende interventie. In toenemende mate wordt hierbij uitgegaan van de hulpvraag van kind en ouder.

Functionaliteit staat centraal.
Kinderen leren spelenderwijs. Door te bewegen en te spelen ontwikkelen kinderen hun zintuigen en motoriek. Bij sommige kinderen is er sprake van ontwikkelingsgerelateerde problematiek. De ontwikkeling kan vertraagd, bedreigd of afwijkend zijn. Dit kan een gevolg zijn van een aandoening aan zintuigen, organen, het zenuwstelsel, het houdings- en bewegingsapparaat of door een tekort aan motorische ervaring. Sommige kinderen hebben nu eenmaal meer oefening nodig om een vaardigheid te leren dan anderen. Naarmate het kind ouder wordt, zijn steeds meer vaardigheden nodig om aan de eisen van de omgeving te voldoen.

Problemen in het bewegend functioneren kunnen een belemmering vormen voor optimale maatschappelijke participatie op de kinderleeftijd, als basis voor het uiteindelijke functioneren als volwassene. Ook kunnen zij een negatieve invloed hebben op de kwaliteit van leven van het kind en zijn ouders.

Veel meer dan bij volwassenen hebben we te maken met een voortdurende verandering op basis van groei en ontwikkeling. Dit speelt in de behandeling een grote rol.

Kinderen vragen om een specifieke eigen benaderingswijze.
Bij het behandelen van kinderen worden de ouders heel duidelijk betrokken. De kinderfysiotherapeut beschikt dan ook over specifieke kennis en vaardigheden, attitude en invoelend vermogen, dat past bij het kind in ontwikkeling en zijn ouders.

Wat doet de kinderfysiotherapeut:
Wanneer het kind is doorverwezen naar de kinderfysiotherapeut vindt een intake plaats om duidelijkheid te krijgen over de hulpvraag en gaat de kinderfysiotherapeut het kind observeren en onderzoeken om een zo compleet mogelijk beeld van de motorische mogelijkheden en het motorische niveau van het kind te krijgen. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van observatielijsten en gestandaardiseerde tests.

De kinderfysiotherapeut houdt rekening met leeftijd, aandoening, ontwikkelingsfase en omgevingsfactoren, die het bewegingsgedrag beïnvloeden.

Om een zo compleet mogelijk beeld van de motorische vaardigheden te krijgen, wordt vaak informatie ingewonnen bij ouders, school, verwijzer en eventueel andere bij het kind betrokkenen.

De kinderfysiotherapeut bespreekt de bevindingen van de observatie en het onderzoek met de ouders/verzorgers en eventueel met de verwijzer en stelt zonodig een behandelplan op, waar binnen de behandeldoelen en evaluatiemomenten in onderling overleg worden aangegeven. Over de uitkomst van het onderzoek en het verloop van de eventuele behandeling wordt schriftelijk verslag uitgebracht aan de verwijzer.

De kinderfysiotherapeut betrekt de ouders/verzorgers en medeopvoeders, indien gewenst, zodanig bij de behandeling dat zij inzicht krijgen in de problematiek van het kind. Hierdoor hebben zij meer mogelijkheden het kind in het dagelijks functioneren te begeleiden.

Behandeling:
De behandeling zal er op gericht zijn de motorische en zintuiglijke ontwikkeling van het kind te stimuleren. De oefen-/bewegingstherapie is daarom aangepast aan het specifieke ontwikkelingsprofiel van het kind Uitgaande van de hulpvraag van ouders en kind wordt gebruik gemaakt van kindgericht materiaal, aangeboden in een kindvriendelijke omgeving met aan het kind aangepaste instructies en dosering.

Als het nodig is en de behandeling ten goede komt, vindt de behandeling thuis plaats. Dit gebeurt o.a. bij baby’s van 0-2 jaar en bij kinderen met een ernstige handicap.

Voor intake, observatie, onderzoek en gesprek met de ouder(s) ten behoeve van de indicatiestelling kinderfysiotherapie zijn vaak meerdere afspraken nodig.

Onder andere door de specifieke problematiek is ook de gemiddelde totale behandelingsperiode langer dan die van ‘lokale’ problemen die een algemeen fysiotherapeut in zijn praktijk ziet.

Met de zorgverzekeraars is overeengekomen dat er door geregistreerde kinderfysiotherapeuten in de eerste lijn 18 kinderfysiotherapeutische behandelingen uit de hoofdverzekering gegeven mogen worden.

Samenwerking:
Problemen in de ontwikkeling van het bewegend functioneren bij kinderen staan vaak niet op zichzelf. Veelal zijn er problemen op meerdere terreinen, zoals op het gebied van de cognitieve-, spraak/taal- en sociaal-emotionele ontwikkeling.

Zonodig zal de kinderfysiotherapeut, met toestemming van de ouders/verzorgers, contact opnemen met eventuele andere behandelaars of begeleiders, zoals huisarts, kinderarts, orthopedagoog, ergotherapeut, logopedist, leerkracht en onderwijsondersteunende instanties om de begeleiding zoveel mogelijk op elkaar af te stemmen.

Opleiding:
De kinderfysiotherapeut heeft zich na de opleiding Fysiotherapie gespecialiseerd in het observeren, onderzoeken en behandelen van kinderen. Hiertoe heeft de kinderfysiotherapeut gedurende een driejarige post-HBO-opleiding specifieke kennis en vaardigheden opgedaan met betrekking tot het bewegend functioneren van het zich ontwikkelende kind, mogelijke afwijkingen en adequate behandelvormen.

De bevoegde kinderfysiotherapeut is opgenomen in het Centraal Kwaliteitsregister van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF). Voor herregistratie is de kinderfysiotherapeut verplicht tot na- en bijscholing.

Verwijzing:
Ouders/verzorgers, consultatiebureau-artsen, jeugdartsen en leerkrachten hebben een belangrijke signalerende taak. Via de huisarts of arts-specialist wordt het kind verwezen naar de kinderfysiotherapeut. Kinderfysiotherapie wordt vergoed door de zorgverzekeraar, mits het als kinderfysiotherapie is aangevraagd door de verwijzer en de behandeling wordt gegeven door een geregistreerde kinderfysiotherapeut.

Voor meer informatie over Kinderfysiotherapie kijk op: http://www.nvmt.kngf.nl/ of neem contact met ons op.

Titel

Zo boeken we samen resultaat. Neem contact op >

Langer leefbaar
De zorg voor kwetsbare ouderen is bij Uttien & Vermeer in goede handen.

Onze geriatrie fysiotherapeut begeleidt patiënten met een hoge leeftijd en mensen met bijvoorbeeld een gebroken heup, de nasleep van een beroerte, de ziekte van Alzheimer en -Parkinson. Daarbij onderhoudt de specialist contact met gezinsleden en eventuele mantelzorgers.

Onze vakmensen werken vanuit specifieke kennis over de doelgroep en bijbehorend ziektebeeld. De patiënten doen veelal oefentherapieën die aansluiten op het verlies aan mobiliteit en zelfstandigheid.

Voor meer informatie over Geriatrie kijk op: http://www.nvmt.kngf.nl/ of neem contact met ons op.

Titel
Zo boeken we samen resultaat. Neem contact op >

MEDISCHE FITNESS:
Wij bieden u de mogelijkheid om in kleine groepen onder deskundige begeleiding te trainen. Dit betekent dat het oefenprogramma wordt afgestemd op uw persoonlijke doelen (conditieverbetering, spierversterking, gewichtsbeheersing). Iedereen, jong of wat ouder, met een goede conditie of juist niet, mét of zónder medische beperkingen, wordt deskundig begeleid. U krijgt op deze wijze een verantwoorde training op maat.

Er wordt gedurende een uur getraind in groepjes van maximaal 6 personen. Het gehele uur is er begeleiding door één van onze fysiotherapeuten. De trainingslessen zijn op maandag- en woensdagavond van 19.00 uur tot 20.00 uur en van 20.00 uur tot 21.00 uur. De trainingen worden gegeven in de oefenzaal van onze praktijk.

Wij zijn enthousiast over de mogelijkheid om u tijdens deze trainingen individueel te kunnen begeleiden, waardoor uitsluitend verantwoorde bewegingsvormen aan bod komen. Wij hopen u te mogen begroeten als deze wijze van bewegen in kleine groepjes u aanspreekt.

DRY NEEDLING:
Dry Needling richt op de behandeling van meestal al langer bestaande spierklachten. Dry Needling behoort tot het domein van de fysiotherapeut.

Met Dry Needling worden spierverhardingen (‘myofasciale triggerpoints’) ontspannen, door deze aan te prikken met een dunne acupunctuurnaald. Indien noodzakelijk worden ook de huid en botvlies met specifieke Dry Needling technieken behandeld om meer effect te bereiken. Tevens kunnen in de nabijheid van bepaalde zenuwen het desbetreffende weefsel worden geprikt. Meestal is de verbetering direct voelbaar.

Is Dry Needling hetzelfde als Acupunctuur?
Bij klassieke acupunctuur worden vaak meerdere naalden in het lichaam geprikt, die daar enige tijd in blijven zitten. Bij Dry Needling wordt meestal één naald gebruikt, waarmee kortdurend spieren worden behandeld. Bij klassieke acupunctuur wordt gewerkt vanuit een energetisch concept. De punten op de meridianen worden geselecteerd op basis van o.a. tong en polsdiagnostiek om de energiestroom te kunnen beïnvloeden. Bij Dry Needling richten we ons meestal op spierverhardingen en is de verklaring van het effect ervan niet gebaseerd op “energie” reguleren, maar op basis van fysiologie en biochemische processen.

Het is met name vanuit het verklaringsmodel dat Dry Needling deel uitmaakt van het domein van de fysiotherapeut. Wilt u meer weten over Dry Needling. Kijk dan op: http://www.myopain.nl

 

MEDICAL TAPING:
Medical taping is een bepaalde manier van tapen waarbij je spieren worden ondersteund in hun functie. Er wordt namelijk gedacht dat spieren niet alleen nodig zijn voor beweging, maar ook belangrijk zijn voor lichaamstemperatuur, bloed- en lymfecirculatie.

Bij normaal tapen wordt je bewegingsvrijheid van een bepaald gewricht verkleind. Ook komt er een grotere druk op de huid. Bij medical taping is dat juist niet de bedoeling. Voor medical taping worden  Deze tapes hebben dezelfde elasticiteit en gewicht als je huid. Ook heeft de medical tape een liftende werking op de opperhuid, waardoor er drukvermindering en meer ruimte voor de bloed- en lymfevaatjes is. Doordat de druk op de pijnreceptoren onder de opperhuid ook minder wordt, heb je door het tapen waarschijnlijk ook minder pijn. Verder kun je met medical tape gewoon bewegen doordat het elastisch is. Dat kan dus niet met normale sporttape.

Wanneer krijg je medical taping?
Je kunt medical taping in meerdere gevallen gebruiken. Medical taping kan slappe spieren weer op spanning brengen, maar kan ook gespannen spieren rust geven. Bij sportblessures kun je medical tape krijgen voor het verminderen van vocht en ontstekingen, maar ook bij overbelasting. Medical taping kan worden gebruikt voor het ondersteunen van je gewrichten. Vele sporters tapen bijvoorbeeld hun knie voor extra ondersteuning. Tot slot wordt medical tape ook wel eens gebruikt als je houdingsproblemen hebt.

Verder kan het pijn verminderen en bloedcirculatie en lymfeafvoer verbeteren. In sommige gevallen kan medical taping ook worden gebruikt om hoofdpijn te verminderen.

Last van de schouders?
Schouderklachten komen veel voor: in de schoudergordel speelt zich een ingenieus samenspel af van verschillende gewrichten. Met de juiste behandeling biedt Uttien & Vermeer snel perspectief op pijnvrij bewegen.

Kom met ons praten over uw schouderklachten. Wij hebben tientallen jaren ervaring in de behandeling van en studie naar de schoudergordel.

Bij onderzoek en behandeling na een operatie of trauma, instabiliteit en impingement: reken op de kennis en expertise van de specialist. Neem contact op >

Focus op de knieën
Als u knieklachten heeft, neem dan contact met ons op. De kniegroep van Uttien & Vermeer is al meer dan twintig jaar actief met het onderzoeken en behandelen van knieproblemen.

Het grote krachtenspel en de complexe biomechanica van de knieën vragen specifieke kennis om tot een behandelplan te komen. Wij hebben die kennis.

Heeft u letsel na het sporten? Is er een knieprothese bij u geplaatst? Of heeft u een kruisband- of meniscusoperatie achter de rug? Waar uw knieklachten ook vandaan komen: de weg naar verbetering begint al bij onze eerste afspraak. Neem contact op >